Produse si Servicii
Mergi direct la categoria
Firme
MaxMember

Calitate la pret accesibil!

Membru Bizoo de 11 ani.
0
0 stars: Fara rating
0 pareri

Bentonita alimentara

0 stars: 0.00 din 0 pareri

5 lei Lei
Out Of stock
Descriere
Informatii despre produs
Bentonita este o pulbere alb-gri caracterizata printr-o capacitate mare de absorbtie a apei, o valoare ridicata a capacitatii de schimb ionic, umflare intercristalina mare in mediu apos, plasticitate si tixotropie mare.

Bentonita se foloseste pentru limpezirea vinului. Ea este un mineral cu proprietăţi de limpezire şi stabilizare a vinului prin acţiunea sa de deproteinizare.

Deoarece bentonita are sarcini electrice negative, acestea sunt neutralizate de sarcinile electrice pozitive ale proteinelor care, împreună, formează particule mai mari ce se depun, sub acţiunea gravităţii, iar vinul se limpezeşte.

Mod de utilizare
Bentonita alimentara se foloseste la tratarea vinului, in doza de 1Kg la 1000L de vin, din momentul in care vinul a stat din fiert si a carei temperatura nu este mai mica de 16 C.

Bentonita se prepara cu vin cald in proportie de 1:5. Se amesteca energic si se lasa la gonflat 24 de ore, timp in care se mai amesteca din cand in cand. Dupa 24 de ore se mai dilueaza cu o cantitate similara de apa. Consistenta trebuie sa fie ca a unei smantani.

Apoi se intruduce in vin amestecandu-se incat sa nu se formeze cocoloase. Bentonita trebuie sa fie raspandita in toata masa vinului. Apoi se lasa sa actioneze timp de 1-4 zile (functie de incarcatura vinului si tipul de bentonita folosit).
Unii podgoreni fac si asa-zisa proba la aer a vinului. Se lasa 24-48 de ore un pahar cu vin neacoperit. Daca are SO2 putin se va oxida (schimba culoarea) si va fi un semnal ca trebuie adaugat Dioxid de sulf. Pe bentonita va sta 2-3 saptamani apoi se va trage cu atentie pentru a nu se deranja depozitul (al doilea pritoc).
Aceasta operatiune se repeat de mai multe ori, in functie de cantitatea de vin ce trebuie tratat.
Se recomanda un repaus de minimum 5 zile a vinului tratat, inainte de a fi consumat.
Trimite mesaj
Din Gura in Gura